در مقالات گذشته به مفهوم برشکاری پرداختیم در این مقاله قصد داریم با انواع برش ها در صنعت آشنا شویم.
برش با ماشین آلات CNC :
در این روش از ماشین آلات برای برش دقیق استفاده می کنند این روش از برشکاری یکی از مدرن ترین روش ها محسوب میشود و صنعت فولاد سازی را دچار تغییر کرده است .
در روش برشکاری که مجهز به دستگاه CNC باشد برش کاری های پلاسما ، واتر جت و هوا برش صورت میگیرد . استفاده از این روش عملیات مختلفی مانند خمکاری و برشکاری را بر روی فلزات انجام میدهد.
این روش یکی از روش های کارامد و دقیق است این روش برشکاری برمنای کنترل عددی توسط کامپیوتر انجام میشود در حقیقت همانند یک ربات کار خود را انجام میدهد که از تمام دستورات به طور دقیق پیروی میکند در صنایعی که محصولات زیادی تولید میکنند این برش اهمیت زیادی دارد زیرا به کمک این برش میتوان برش های یکسانی انجام داد.
سنگ زنی :
در این روش از برش آهن به عنوان یکی از مهم ترین روش ها برای برش فلزات که این برش به وسیله سایش سنگ در جهت برداشتن بخشی از سطح فلز است این روش برشکاری میزان برداشتی را که از فلزات دارد کم است ولی میتوان گفت کیفیت بالایی دارد در فرایند برشکاری.
سمباده زنی :
در این روش از برشکاری میزان برداشت از روی فلز کمتر از روش برشکاری به وسیله سنگ است سمباده ها انواع مختلفی دارند و براساس جنس ورقه میتوان از نوع نرم و سخت آنها استفاده کرد. این روش در زمان و هزینه صرفه جویی میکند و کار را با کیفیت بالا ارائه میدهد و مورد استقبال افراد قرار گرفته است .
برش با لیزر:
در این روش از یک پرتوی لیزر برای برش مواد مختلف مانند چوب ، فلزات ، شیشه ، پلاستیک استفاده میشود . در فرایند برش کاری با لیزر به این گونه است که مواد مورد نظر بر روی دستگاه قرار داده می شود و طرح به وسیله ی یک نازل اعمال می شود برش با لیزر یکی از روش های با کیفیت در برشکاری در صنعت به شمار می آید .
برای برش کاری نیازمند به تولید اشعه لیزر می باشد اشعه لیزر به وسیله تحریک کردن موادی که قدرت تولید اشعه را دارد در یک محفظه بسته شکل می گیرد. برشکاری ورقه ها در این روش در بازه 10 تا 25 میلی متر صورت میگیرد لیزر در برش فلزات دارای دقت و کیفیت بالایی می باشد .
استفاده از این روش برشکاری میتواند ساده باشد و نیازی به برشکاران در انجام فرانید برشکاری نداشته باشد برش با لیزر برای ورقه هایی که ضخامت آنها پایین است سرعت بالا تر دارد نسبت به ورقه هایی که ضخامت بالا دارند .
برش پلاسما :
به فرایندی که با استفاده از پلاسمای داغ مواد رسانا برش داده میشود برش پلاسما گفته میشود برش پلاسما برشی بسیار دقیق است که برای بریدن انواع فلزات و مواد غیر فلزی مورد استفاده قرار می گیرد برش پلاسما میتواند فلزات متنوعی مانند فلزات نرم ، فلزات نازک ، فلزات ضخیم ، فلزات رسانا را به راحتی برش میدهد . قطعاتی که در این روش برش خورده میشود میتواند برای پروژه های مهمی مانند برش زاویه دار و ایجاد منحنی روی ورقه های فلزی استفاده شود.
این روش به دلیل اینکه تنوع بالایی در قیمت و انجام کار دارد برای کارهای بسیار استفاده میشود این روش برشکاری نسبت به روش برشکاری هوا گاز سرعت بالا تری دارد و از این روش میتوان برای برش فلزات در بازه ی 1 تا 30 میلی متر استفاده کرد .
برش با آب :
در این روش از آب تحت فشار بالا برای برش استفاده میشود در جهت برش فلزات ، سنگ ، چوب و پلاستیک استفاده می شود .
در این روش از برش کاری که یکی از روش های صنعتی محسوب می شود و فرایند انجام این برشکاری به این صورت است که با استفاده از یک پمپ ، آب را با فشار بسیار زیاد که معمولا 900 متر بر ثانیه است به یک نازل وارد میکند .
در برش کاری به وسیله آب ممکن است ، آب با یک ماده مخلوط شود یا نشود ، اگر آب با یک ماده مخلوط شود به آن ابرسیو می گویند ولی اگر آب با ماده مخلوط نشود واتر جت خالص میگوند.
برش با هوا گاز :
برای برش آهن و فولاد از برش هواگاز استفاده میکنند این برش قدمت بسیار بالایی دارد این روش به دلیل این که لبه های تمیز و دقیقی را دارد برای انجام برشکاری بسیار مناسب میباشد .
معمولا این روش برای ضخامت های 10 تا 2000 میلی متر استفاده میشود و با استفاده از یک سری از روش ها میتوان برای برشکاری ورقه هایی با ضخامت 6 تا 300 میلی متر نیز مورد استفاده قرار میگیرد .
برش با گیوتین :
استفاده از گیوتین معمولا در ورقه هایی که طول آن زیاد است مورد استفاده قرار میگیرد سرعت برشکاری در این روش بسیار بالا است . و فرایند برشکاری در این روش به این گونه است که تیغه پایینی ثابت می ماند و تیغه بالا به صورت عمودی حرکت میکند و باعث برش خوردن ورقه ها میشود و گیوتین میتواند ورقه ها را با ضخامت 30 میلی متری برش داد
کلام آخر
همان طور که در مقالات گذشته گفته شد برش کاری یک فرایندی است که طی آن باعث میشود ورق های فلزی با استفاده از یک سری ابزار ها به قطعات کوچکتر تقسیم شوند. هدف اصلی از انجام برش کاری این است که برای ساخت وسایل مختلف از آنها استفاده کنند
و ما در این با مقاله انواع روش های برش کاری آشنا شدیم و دانستیم هر کدام از این روش ها در چه زمینه ای و برای کدام ورقه ها براساس جنس مورد استفاده قرار میگیرد .